High Speed High Rise IELTS Reading là bài đọc quen thuộc trong đề thi IELTS. Trong bài viết này từ IKES, bạn sẽ tìm thấy bảng đáp án chuẩn cùng phần giải thích dễ hiểu giúp bạn luyện tập hiệu quả hơn.
Nội dung
1. High Speed High Rise IELTS Reading
1.1 Reading passage
A Chinese entrepreneur has figured out a way to manufacture 30-story, earthquake-proof skyscrapers that snap together in just 15 days.
A. Zhang Yue is founder and chairman of Broad Sustainable Building (otherwise known as ‘Broad’) who, on 1 January, 2012, released a time-lapse video of its 30-story achievement. It shows construction workers buzzing around like gnats while a clock in the corner of the screen marks the time. In just 360 hours, a 100-metre-tall tower called the T30 rises from an empty site to overlook Hunan’s Xiang River. At the end of the video, the camera spirals around the building overhead as the Broad logo appears on the screen: a lowercase that wraps around itself in an imitation of the @ symbol. The company is in the process of franchising its technology to partners in India, Brazil, and Russia. What it is selling is the world’s first standardized skyscraper and with it, Zhang aims to turn Broad into the McDonald’s of the sustainable building industry. When asked why he decided to start a construction company, Zhang replies, ‘It’s not a construction company. It’s a structural revolution.
B. So far, Broad has built 16 structures in China, plus another in Cancun. They are fabricated at two factories in Hunan, roughly an hour’s drive from Broad Town, the sprawling headquarters. The floors and ceilings of the skyscrapers are built in sections, each measuring 15.6 by 3.9 meters with a depth of 45 centimeters. Pipes and ducts for electricity, water and waste are threaded through each floor module while it is still in the factory. The client’s choice of flooring is also pre-installed on top. Standardized truckloads carry two modules each to the site with the necessary columns, bolts and tools to connect them stacked on top of each other. Once they arrive at the location, each section is lifted by crane directly to the top of the building, which is assembled like toy Lego bricks. Workers use the materials on the module to quickly connect the pipes and wires. The unique column design has diagonal bracing at each end and tabs that bolt into the floors above and below. In the final step, heavily insulated exterior walls and windows are slotted in by crane. The result is far from pretty but the method is surprisingly safe – and phenomenally fast.
C. Zhang attributes his success to his creativity and to his outsider perspective on technology. He started out as an art student in the 1980s, but in 1988, Zhang left the art world to found Broad. The company started out as a maker of non-pressurized boilers. His senior vice-president, Juliet Jiang, says, ‘He made his fortune on boilers. He could have kept doing this business, but … he saw the need for nonelectric air-conditioning.’ Towards the end of the decade, China’s economy was expanding past the capacity of the nation’s electricity grid, she explains. power shortages were becoming a serious obstacle to growth. Large air-conditioning (AC) units fueled by natural gas could help companies ease their electricity load, reduce overheads, and enjoy more reliable climate control. Today, Broad has units operating in more than 70 countries, in some of the largest buildings and airports on the planet.
D. For two decades, Zhang’s AC business boomed. But a couple of events conspired to change his course. The first was that Zhang became an environmentalist. The second was the earthquake that hit China’s Sichuan Province in 2008, causing the collapse of poorly constructed buildings. Initially, he says, he tried to convince developers to refit existing buildings to make them both more stable and more sustainable, but he had little success. So Zhang drafted his own engineers and started researching how to build cheap, environmentally friendly structures that could also withstand an earthquake. Within six months of starting his research, Zhang had given up on traditional methods. He was frustrated by the cost of hiring designers and specialists for each new structure. The best way to cut costs, he decided, was to take the building to the factory. But to create a factory-built skyscraper, Broad had to abandon the principles by which skyscrapers are typically designed. The whole load-bearing structure had to be different. To reduce the overall weight of the building, it used less Q9 concrete in the floors; that in turn enabled it to cut down on structural steel.
E. Around the world, prefabricated and modular buildings are gaining in popularity. But modular and prefabricated buildings elsewhere are, for the most part, low- rise. Broad is alone in applying these methods to skyscrapers. For Zhang, the environmental savings alone justify the effort. According to Broad’s numbers, a traditional high-rise will produce about 3,000 tons of construction waste, while a Broad building will produce only 25 tons. Traditional buildings also require 5,000 tons of water onsite to build, while Broad buildings use none. The building process is also less dangerous. Elevator systems – the base, rails, and machine room – can be installed at the factory, eliminating the risk of injury. And instead of shipping an elevator car to the site in pieces, Broad orders a finished car and drops it into the shaft by crane. In the future, elevator manufacturers are hoping to preinstall the doors, completely eliminating any chance that a worker might fall. ‘Traditional construction is chaotic,’ he says. “We took construction and moved it into the factory.’ According to Zhang, his buildings will help solve the many problems of the construction industry and what’s more, they will be quicker and cheaper to build.
>>> Xem thêm: Pulling Strings to Build Pyramids Ielts Reading Answers
1.2 Questions
Questions 14–18: Match the Headings to the Paragraphs
Hướng dẫn: Chọn tiêu đề phù hợp (từ I đến VIII) cho từng đoạn văn A–E. Mỗi tiêu đề thể hiện nội dung chính của đoạn văn đó.
Danh sách tiêu đề:
I. A joint business project
II. Other engineering achievements
III. Examining the overall benefits
IV. A building like no other
V. Some benefits of traditional methods
VI. A change of direction
VII. Examples of similar global brands
VIII. From factory to building site
Câu hỏi:
Question 14: Paragraph A
Question 15: Paragraph B
Question 16: Paragraph C
Question 17: Paragraph D
Question 18: Paragraph E
Questions 19–22: Label the Diagram
Hướng dẫn: Dựa vào sơ đồ và thông tin trong bài đọc để điền từ. Mỗi đáp án chỉ sử dụng một từ.

Câu hỏi:
Question 19: Pipes and ducts installed while in __________
Question 20: Chosen by customer: __________
Question 21: Diagonal bracing at top and bottom of __________
Question 22: Section contains less __________ than a conventional building
Questions 23–26: Short Answer Questions
Hướng dẫn: Trả lời mỗi câu hỏi bằng không quá hai từ, dựa trên thông tin trong bài đọc.
Câu hỏi:
Question 23: Zhang refers to his business as a __________
Question 24: The first products Broad manufactured were __________
Question 25: In the late eighties, __________ were holding back industrial progress in China
Question 26: In addition to power and cost benefits, Broad’s AC units improve __________
2. High Speed High Rise Reading Answers
Dưới đây là bảng đáp án chi tiết:
| Question | Answer |
| 14 | Paragraph A / IV |
| 15 | Paragraph B / VIII |
| 16 | Paragraph C / II |
| 17 | Paragraph D / VI |
| 18 | Paragraph E / III |
| 19 | FACTORIES |
| 20 | FLOOR / flooring |
| 21 | Columns |
| 22 | Concrete |
| 23 | Structural revolution |
| 24 | Non-pressurized boilers |
| 25 | Electricity / power shortages |
| 26 | Climate control |
>>> Xem thêm: The Forgotten Forest – IELTS Recent Actual Test 7 Reading passage 1
3. High Speed High Rise Explanation
Question 14
Đáp án: IV
Vị trí thông tin: Đoạn A
Giải thích: Trong đoạn A, bài viết mô tả quá trình xây dựng tòa tháp T30 cao 100 mét chỉ trong 360 giờ. Ngoài ra, câu “đây là tòa nhà chọc trời tiêu chuẩn hóa đầu tiên trên thế giới” cho thấy sự khác biệt rõ rệt của công trình này. Những chi tiết trên nhấn mạnh rằng đây là một tòa nhà chưa từng có trước đây, vì vậy tiêu đề phù hợp là “A building like no other”.
Question 15
Đáp án: VIII
Vị trí thông tin: Đoạn B
Giải thích: Đoạn văn mô tả chi tiết quy trình sản xuất các mô-đun sàn tại nhà máy, bao gồm cả việc lắp đặt ống dẫn điện, nước, chất thải. Các phần này sau đó được vận chuyển đến công trường và lắp đặt bằng cần cẩu. Điều này cho thấy toàn bộ quy trình từ nhà máy đến công trình, nên tiêu đề phù hợp là “From factory to building site”.
Question 16
Đáp án: II
Vị trí thông tin: Đoạn C
Giải thích: Trong đoạn C, có đề cập đến việc ông Zhang từng kinh doanh nồi hơi và sau đó phát triển hệ thống điều hòa không dùng điện, giúp tiết kiệm điện và giảm chi phí vận hành. Đây là những ví dụ về thành tựu kỹ thuật đáng kể, vì thế tiêu đề phù hợp là “Other engineering achievements”.
Question 17
Đáp án: VI
Vị trí thông tin: Đoạn D
Giải thích: Đoạn này đề cập đến một bước ngoặt trong sự nghiệp của Zhang khi ông thay đổi định hướng kinh doanh do ảnh hưởng của một số sự kiện. Cụm “a couple of events conspired to change his course” thể hiện rõ sự thay đổi định hướng, nên tiêu đề chính xác là “A change of direction”.
Question 18
Đáp án: III
Vị trí thông tin: Đoạn E
Giải thích: Dòng cuối đoạn E có viết: “According to Zhang, his buildings will help solve the many problems of the construction industry and what’s more, they will be quicker and cheaper to build.” Câu này cho thấy Zhang đang xem xét các lợi ích tổng thể mà công trình của ông mang lại. Vì vậy, tiêu đề phù hợp là “Examining the overall benefits”.
Question 19
Đáp án: factory
Vị trí thông tin: Đoạn B
Giải thích: Trong đoạn có câu: “pipes and ducts for electricity, water and waste are threaded through each floor module while it is still in the factory.” Điều này chứng minh rằng các đường ống và ống dẫn được lắp đặt trong nhà máy. Vì vậy, đáp án là “factory”.
Question 20
Đáp án: flooring/floor
Vị trí thông tin: Đoạn B
Giải thích: Câu trong bài viết: “the client’s choice of flooring is also pre-installed on top.” Điều này cho thấy lớp sàn được chọn bởi khách hàng và được lắp đặt sẵn. Vì vậy, đáp án đúng là “flooring” hoặc “floor”.
Question 21
Đáp án: columns
Vị trí thông tin: Đoạn B
Giải thích: Đoạn văn nói rõ: “The unique column design has diagonal bracing at each end and tabs that bolt into the floors above and below.” Điều này chứng minh rằng các cột được gia cố chéo ở cả đầu trên và dưới. Do đó, đáp án là “columns”.
Question 22
Đáp án: concrete
Vị trí thông tin: Đoạn D
Giải thích: Câu cuối của đoạn D viết: “To reduce the overall weight of the building, it used less concrete in the floors; that in turn enabled it to cut down on structural steel.” Điều này cho thấy phần sàn của tòa nhà sử dụng ít bê tông hơn so với các công trình truyền thống. Do đó, đáp án là “concrete”.
Question 23
Đáp án: structural revolution
Vị trí thông tin: Đoạn A
Giải thích: Câu cuối đoạn A ghi rõ: “When asked why he decided to start a construction company, Zhang replies, ‘It’s not a construction company. It’s a structural revolution.’” Từ đây, có thể hiểu rằng Zhang gọi công việc kinh doanh của mình là một cuộc cách mạng về kết cấu. Do đó, đáp án là “structural revolution”.
Question 24
Đáp án: boilers
Vị trí thông tin: Đoạn C
Giải thích: Trong đoạn có câu: “The company started out as a maker of non-pressurized boilers.” Câu này khẳng định rằng sản phẩm đầu tiên Broad sản xuất là nồi hơi. Do đó, đáp án là “boilers”.
Question 25
Đáp án: power shortages
Vị trí thông tin: Đoạn C
Giải thích: Đoạn văn đề cập: “Power shortages were becoming a serious obstacle to growth.” Điều này chứng tỏ rằng thiếu điện là yếu tố cản trở sự phát triển công nghiệp ở Trung Quốc vào cuối những năm 1980. Vì vậy, đáp án đúng là “power shortages”.
Question 26
Đáp án: climate control
Vị trí thông tin: Đoạn C
Giải thích: Câu văn có viết: “Large air-conditioning units fueled by natural gas could help companies ease their electricity load, reduce overheads, and enjoy more reliable climate control into the bargain.” Câu này cho thấy ngoài lợi ích về chi phí và điện năng, các thiết bị điều hòa của Broad còn cải thiện khả năng kiểm soát khí hậu. Vì vậy, đáp án là “climate control”.
>>> Tham khảo thêm:
- Bestcom Considerate Computing Ielts Reading answer
- The Evolutionary Mystery: Crocodile Survives IELTS Reading Answers With Explanation
Trên đây là đáp án chi tiết cho bài IELTS Reading High Speed High Rise, được đội ngũ chuyên gia tại IKES biên soạn. IKES như người bạn đồng hành luôn mang đến những tài liệu học tập chất lượng, phân tích sâu sắc và bám sát đề thi thật. Hãy để IKES giúp bạn chinh phục mục tiêu IELTS và mở ra cánh cửa tới những cơ hội học tập và nghề nghiệp rộng mở!
